איך להתגבר על משבר הילד הראשון בזוגיות באמצעות ברית הורית
איך להתגבר על משבר הילד הראשון בזוגיות באמצעות ברית הורית

משבר הילד הראשון:

משבר הילד הראשון הוא משבר שמאפיין זוגות רבים ואף גורם ללא מעט סיפורי גירושים. כאשר מגיע הילד הראשון הביתה בני הזוג עוברים בעל כורחם טרנספורמציה של מעבר מזוג ושני פרטים שיש להם הרבה חופש למצב חיים שבו הם כבר "משפחה". הטיפול בתינוק כרוך בהקצאת משאבים גדולים של זמן ושל תשומות לב. התינוק עם הגיעו הביתה יוצר  מחויבות מאוד גדולה של ההורים.

דבר ראשון מבחינה טכנית, אי אפשר להשאיר את התינוק לבדו, נדרשת נוכחות צמודה של אחד מההורים או גיוס של מבוגר אחר להשגיח על התינוק. נוספות לכך המון משימות חדשות של החתלה, האכלה, רחיצה, הלבשה, יציאה לבדיקות, קניות ועוד הרבה משימות שמתלוות לטיפול בתינוק. תינוקות גם מעמיסים רגשית ונפשית. תינוק עלול לייצר מחסור בשינה, דאגות ואפילו חרדות מה שמגביר את רמת המתח של בני הזוג.

אחת הסיבות המרכזיות לכך שהילד הראשון יוצר משבר כזה גדול בין בני זוג היא שלא הכינו אף אחד לתפקיד ההורי וכמעט תמיד זוגות לא דיברו על ההורות המשותפת שלהם ומה חשוב להם.

מכיוון שבאופן כללי כולנו עובדים על אוטומט ובתקופות של לחץ בפרט ניפנה לאוטומטים שלנו מה שקורה הרבה פעמים לזוגות שכל אחד מהם פועל כמיטב יכולתו בתפקוד ההורי שלו אבל לכל אחד יש דברים שונים שחשובים עבורו. זה מתחיל לייצר ביקורת, שיפוט ומריבות בין בני הזוג לעיתים קרובות בנוכחות התינוק.

תופעה נוספת שעלולה להתרחש היא שתפקידי האבא והאמא מחליפים לגמרי את תפקידי הגבר הבאישה ובני הזוג מפסיקים לייצר אינטימיות והרבה פעמים גם מאבדים את התשוקה. במצב כזה מערכת היחסים עלולה להפוך למערכת יחסים שחוקה במקרים רבים. מערכת יחסים שחוקה היא מערכת יחסי שבה בני הזוג הופכים לשותפים לדירה ושותפים בגידול הילד. במקרים רבים אחרים בני הזוג מתחילים לייצר דינמיקה של מריבות, התרחקות, כעסים, קורבנות ועוד.

אם נזכור שאחת ההגדרות לסבל היא הפער בין המציאות לבין איך שהיינו רוצים לחיות את החיים. בשתי האופציות נוצר סבל גדול מאוד.

הברית ההורית

בני הזוג באהבתם ובאהבתם את הילד שלהם מוזמנים לעשות תהליך שבאמצעותו יהפכו את המשבר להזדמנות. בסיום התהליך בני הזוג ידעו מה הם הערכים המשותפים עבורם בהורות, מה חשוב להם, מה חשוב לכל אחד מהם, במה הם שונים, איך להתייחס לשונות הזאת וגם איך לשמור על הזוגיות שלהם. הקלישאה הכי נכונה כאן שהדבר הכי טוב שהורים יכולים לעשות למען ילדיהם הוא לאהוב זה את זו.

מתי כדאי לעשות ברית הורית?
הכי ראוי ונכון לעשות התהליך הזה בתקופת ההיריון אבל תמיד אפשר לתקן. אין זמן מאוחר מידי פשוט ככל שיש יותר ילדים, יותר גדולים בני הזוג קיבעו את הדינמיקה ונדרש מאמץ יותר גדול לשנות אותה.

לכן בכל מקרה כדאי לפנות לייעוץ ולהכין ברית הורית  ככל המוקדם. בוודאי אם בני זוג זיהו שהם נקלעים למשבר או שחיקה בעקבות הגעה של ילד מומלץ מאוד לפנות לתהליך כזה.

מה באמת עושים?
דבר ראשון מבינים ששני ההורים רוצים בטובת הילדים, מבינים שהשונות בין ההורים היא חשובה ובריאה. לומדים על תקשורת, לומדים להתבונן באוטומטים ומייצרים הסכמות והבנות איך להתייחס לשונות בין ההורים.
מדברים גם על החשיבות של איכות היחסים בין בני הזוג. ילדים סופגים הכול ולכן רוב הזוגות כחלק מהברית ההורית מבטיחים לילדים לשמור על מערכת יחסים בריאה מיטיבה ואוהבת ביניהם. באופן כזה בעצם משתמשים במחויבות של ההורים לילד כדי לחזק את המחויבות לזוגיות.

כמה זמן זה לוקח?

כאשר אין בעיות מיוחדות ובתקופת הריון מדובר בארבעה חמישה מפגשים. זה יכול להספיק גם אם כבר יש ילדים אבל המריבות והשחיקה לא ממש גדולות. בשאר המקרים כל מקרה לגופו.

לסיכום

במספר מפגשים מועט והכנת ברית הורית, אפשר להפוך את משבר הילד הראשון להזדמנות גדולה מאוד לזוגיות לאיכות החיים של הילד ולחיים בכלל.

עוד מאמר בנושא משבר הילד הראשון>>>

 

× ואטסאפ
דילוג לתוכן