ניהול כספים בזוגיות
זוגיות היא מלאכת מחשבת של ניהול משותף של תחומי חיים שונים, כספים, הורות וזוגיות.
בני זוג צריכים ללמוד לקחת אחריות ולייצר הסכמות בכל אחד מהתחומים הללו, כמעט תמיד פגיעה באחד התחומים מייצרת פגיעה גם בתחומים האחרים. כאשר למשל מופיעים פערים בהתייחסות לכסף כמעט תמיד נפגעת הזוגיות וההורות.
אם אתם בזוגיות ומנהלים משק בית משותף, חשוב להבין שאתם למעשה גם אחראים לניהול המסגרת הכלכלית המשותפת לכם. לעובדה זו עשוי להיות משקל רב, שכן ממש כמו כל עסק כלכלי מדובר במסגרת שיש בה הכנסות, הוצאות, תקציב ותזרימי מזומנים המשותפים לשניכם. אם חלילה תתרחש קריסה כלכלית, היא תהיה משותפת ושניכם תסבלו ממנה, קל וחומר אם יש לכם ילדים – ולכן חשוב לדעת כיצד לנהל את הכספים בזוגיות בצורה נכונה, יעילה ובריאה לכל הצדדים.
איך לנהל את המסגרת הכלכלית יחד?
אל תחששו לדבר על כסף. זהו נושא לגיטימי לדבר עליו במסגרת תיאום ציפיות בין בני זוג, רצוי באופן נינוח ורגוע תוך שיחה כנה שבה תדונו בנושאים כמו הצרכים האישיים שלכם, הצרכים הזוגיים ו/או המשפחתיים וכדומה. חשוב לשים לב לטון של השיחה ולא לגלוש לפסים של האשמות הדדיות או הרמת קול ברוגז אשר יהפכו אתכם לאויבים במקום לשותפים. שתפו זה את זה ברגשותיכם, הביעו את דעתכם בנחת וקחו את האחריות על ההוצאות האישיות והמשותפות שלכם.
הקדישו מחשבה מרובה לנושא חשבונות הבנק שלכם. יש זוגות שמנהלים כל אחד חשבון פרטי, יש כאלה שמנהלים את כל ענייני הכספים באמצעות חשבון משותף אחד ויש שמעדיפים מסלול ביניים, כמו שני חשבונות משותפים או חשבון משותף אחד ועוד שני חשבונות פרטיים. כמובן שלכל מסלול כזה יש יתרונות וחסרונות, וחשוב להבין את הנושא לעומק לפני שמחליטים באיזה מסלול לבחור.
עקבו אחר מצבכם הכלכלי באופן קבוע. אם חלים שינויים ברמת ההכנסה של אחד מהם, בין אם לטובה כמו קידום בעבודה ששכר גבוה בצידו או לרעה כמו חוב גדול ובלתי צפוי שמאלץ אתכם להצטמצם ברמת החיים – אתם חייבים להיות מודעים לשינויים ולהתאים את עצמכם אליהם. כך למשל תוכלו לנהל יחד טבלת הכנסות והוצאות שבה תרשמו את הוצאות הרכב, המזון, ההלבשה והפנאי, לבחון לפיה את ההתנהלות הכלכלית שלכם ולראות איפה אפשר לקצץ במידת הצורך.
ולסיום, היו מוכנים לכל אפשרות. תמיד כדאי לשים קצת כסף בצד לכל צרה שלא תבוא, אבל כדאי גם לקחת בחשבון תרחישים שלכאורה נראים בלתי אפשריים. אף אחד לא רוצה לחשוב על אפשרויות לא נעימות או בלתי סבירות כמו מוות, תאונה או פירוק הזוגיות, אבל כדאי בכל זאת לשקול לרכוש פוליסות ביטוח חיים, להתייעץ עם עורך דין ביטוח סיעודי רק כדי לדעת מה עושים במקרה של אובדן כושר עבודה וכן הלאה. כדאי להיות מוכנים גם לאפשרויות הפחות נעימות פשוט משום שאי אפשר לדעת מה צופן העתיד. החיים עלולים להשתנות פתאום באורח בלתי צפוי ולא רצוי, וכדאי להיות מוכנים לכך.
לסיכום
השותפות הזוגיות שלכם היא עסק ששניכם אחראים לו במידה שווה. על מנת להימנע מבעיות כלכליות וליהנות ממסגרת פיננסית זוגית יציבה, כדאי להשקיע בניהול הכספים ממש כפי שמשקיעים בכל אפיק אחר בזוגיות.